Biggans Ayurveda • Yoga • Massage • Meditation

OM MIG

<< Tillbaka till startsidan

biggan1

Namn: Biggan (Birgitta) Marklund

Tel: 070-445 46 12 Mejl: mbiggan@hotmail.com

Min väg till Ayurvedisk kunskap

Mitt liv har givit mig många fördelar men också prövningar. Är av naturen fortfarande nyfiken och har genom mina livserfarenheter blivit ödmjukare inför livet och alltet. Har genom livet provat många olika yrken och rest i stora delar på denna vackra, underbara jord. Träffat många intressanta, härliga människor och miljöer.

Kom till Indien i okt 2006 för att stanna två veckor, men efter några dagar rev jag sönder min biljett! Visste inom mig att detta fascinerande land hade nyttigheter för mig. Började med en ayurvedisk rening i 28 dagar, vilket innebar att avgiftas, och fick olika behandlingar utifrån den kropps- och människotyp jag var. Efter alla dessa panchakarma behandlingar hade ny, fräsch energi och intresse väckts inom mig, så jag gick två veckors utbildning i ayurvedisk massage hos Vijay och Zarina från Kerala. Under i stort sett hela tiden gick jag även på yoga, prövade lite olika former.

Sedan reste jag norrut till Pune. Jag var nyfiken på Osho ashram, som är en fantastisk oas i denna myllrande storstad. Satt på German bakery och drack te när två kvinnor satte sig ner vid bordet och pratade om ayurvedic yoga massage. Helt plötsligt hör jag det som jag dagligen ägnat mig åt de senaste tre månaderna nämnas som ett enda ord.

biggankusum2b

Bild: Biggan och Kusum Modak

Sorry, men vad sa ni, var min reaktion. De frågar om jag inte hört talas om Kusum Modak (som tydligen var känd över världen inom denna bransch), för mig var hon totalt okänd. Fick hennes telefonnummer, så jag ringde från kaffebordet och frågade om hon skulle ha kurs. Hon sa: Yes, men sorry, det är fullt. What to do, sa jag med ett leende och var just på väg att lägga på när hon frågade: Från vilket land kommer du? Sverige, sa jag. Okey, sa hon, kom hem till mej, så ska jag hjälpa dej att få kontkt med en indisk kvinna, som var min elev för några år sedan.

Jag höll telefonluren i örat på en riksha-man, som fick adressen och sedan körde mig i ca 40 minuter genom denna stora stad. Efter en god middag tillsammans sa hon fortfarande: Nej, det är omöjligt att ta in en elev till på kursen. Så jag lämnade telnr och namn på ett papper för att Kusum skulle ta reda på alla uppgifter om Vandana, f d eleven, som fanns i Sverige på Axelsons institut i Stockholm.

Tre dagar senare ringer Kusum och säger: Det är magiskt, men ditt namn stod högst upp på ett papper och människan under dig har just ringt och sagt att hon kände sig sjuk, så hon kunde inte delta de första dagarna på kursen. Så Kusum sa out, drog en linje över hennes namn och jag fick hennes plats på listan. Kom och hämta litteratur nu, kursen startar om två dagar! Sorry, för den människans skull, men jag är såååå glad!

kosumyogamassage

Bild: Kusum demonstrerar Ayurvedisk yogamassage för sina elever.

Så startade min vandring och fascinerande kunskap med master Kusum Modak. Utbildningen pågick i 21 dagar.

Innan jag skulle resa hem till Öjebyn sa Kusum åt mig att snabbt börja jobba. Du kommer att göra succe! Sedan ville hon att jag skulle komma tillbaka för att vara hennes assistent. Jag log och sa: Vad vet jag om jag kan komma, när du kallar på mej. Med sina silverkulor i ögonen tittade hon djupt in i mina ögon och sa: Du bara gör det.

kosumass

Bild: Kusum med sina assistenter, Biggan tvåa från vänster.

Precis så blev det. Hon ringde två dagar före julafton och jag hade definitivt inte någon resa till Indien inplanerad. Som ett stort pussel, som var helt olagt, började jag ringa runt till de instanser i samhället som jag tidigare varit i kontakt med för att starta min verksamhet, p g a hjulet som börjat snurra genom Kusums ayurvedic yoga massage. Mot alla vindar så fick jag positiva svar från samtliga redan nästa dag och hittade dessutom en billig enkel biljett till Bombay. Landade nyårsnatten, exakt under firandet av det nya året 2007, in i ett regn av fyrverkerier som steg mot skyn…

Var ner som assistent ytterligare en gång 2007, då med 28 elever. Senast var jag nere nov-dec 2008, då med 26 elever från många länder i vår underbara värld.

Med de vingar Kusum utvecklat på mig kan jag nu fortsätta att flyga och jobba över jorden – och framförallt i lilla Öjebyn.

Stort tack, Beloved Kusum Modak!

Birgitta, alias Biggan

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: